22. juli vil for alltid være et krevende døgn

Innlegg av Kjell Maartmann-Moe

Markering av 22. juli, 2019

22.  juli vil for alltid være et meget krevende døgn etter 2011.

Jeg og min familie fikk smellet i Oslo bokstavelig talt "rett på øret". Vi var i Kragerø, og min kone Torunn snakket med en kollega som gikk i Akersgaten, da det smalt. Etterpå kom meldingene om skytingen på Utøya. 

Jeg var leder i Bærum Arbeiderparti i 2011. Jeg kastet meg i bilen. Sammen med Sverre Myrli, leder av Akershus Arbeiderparti, åpnet vi Folkets Hus i Sandvika 23. juli for sorg og samvær for hele Akershus-samfunnet. Det var sterkt, uforståelig, uhyrlig. Men vi var sammen! 

77 mennesker mistet livet 22. juli.Bærum mistet Margrethe Bøyum Kløven på Utøya.Mange av våre AUFere stod midt i helvetet. 

Det gjaldt å finne en god balanse mellom støtte og hverdag.Jeg samarbeidet tett og godt med de psykososiale oppfølgingen i Bærum. Etter at katastrofen var kommet litt på avstand, oppfordret vi AUF til å fortsette med politikk.

Det er trua på sosialdemokratiet som er limet i Arbeiderpartiet.  De fleste av våre AUF-ere fra den gang er aktive sosialdemokrater i dag. 

Jeg vil berømme AUF for måten de har tatt tilbake Utøya på.AUF har «samlet våre mennesker, samlet oss sammen» i et sterkere fellesskap. Nå venter ny AUF-sommerleir på Utøya i neste uke. Det sosialdemokratiske budskapet om frihet, likhet og solidaritet har sterk appell også til dagens ungdom. Jeg ser lyst på fremtiden! 

På denne dag kan det være godt å finne forankring.Jeg finner det i Lars Saabye Christensens dikt:

22. juli 2011

rammet av flamme og skyggeslipper jeg alt jeg har i hendeneog ser: tingene mister sin vekthimmelen mister sin fargevinden mister sine seiltankene mister sin tyngde og ordene sin meningnatten mister sin morgendagen mister sin sol 

jeg ser: sorgen er et hardt materialevi er sorgens arbeiderevi hamrer den, bender den og bøyerog former dentil vi ser: sorgen har ikketilbakevirkende kraft 

å minnes de døde er å huske demslik de levdei øyeblikk og år, i time og sekundå ære de døde er å oppfylle deres livselv om ingenting blir det samme 

rammet av flamme og skyggeslipper vi alt vi har i hendeneog løfter en roserosen har rett 

så samle dine blomster i en vid bukettsamle ditt lys for å se gjennom mørketsamle din glede for å bære all gråtsamle ditt håp for å holde på drømmensamle dine tanker for å tåle all tvil 

så samle ditt menneskesamle våre medmenneskersamle oss sammen

22. juli 2019, Kjell Maartmann-Moe

Bærum Arbeiderparti markerte 22. juli 2011 ved minnesmerket i Kjørboparken i Sandvika i dag.