Gratulerer med Grunnlovsdagen den 17. mai!

Tale av ordførerkandidat Kjell Maartmann-Moe ved Minnetavlene ved Haslum kirke

Kjære alle sammen!

Gratulere med nasjonaldagen, grunnlovens dag, 17. mai!

I dag er det 205 år siden riksforsamlingen på Eidsvoll vedtok grunnloven – en av verdens mest demokratiske grunnlover. En grunnlov som har vært, og er, så viktig for vårt demokrati, for rettssikkerheten og for det frie ord.

Mange land feirer nasjonaldagen med blankpussede våpen og militærparade. Hos oss er det barnetog, korpsmusikk og hurrarop over alt! 

Tusen takk til alle på Haslum skole, og særlig arrangementskomiteen og Haslum skoles jentekorps, for alt dere gjør for å gi feiringen av nasjonaldagen en så flott ramme. 

Vi er samlet i denne stund ved minnetavlene over 76 av våre bæringer som falt for friheten under andre verdenskrig – i kamp eller krigsfangenskap. 

Her er barn, unge og voksne, kvinner og menn. Vi er dem evig takknemlig for den frihet vi har kunnet nyte siden frigjøringen fra tyskerne 8. mai 1945. 

Vi har hatt sammenhengende fred i 74 år på norsk jord. Freden, friheten, tryggheten og demokratiet har gitt oss enestående muligheter til å bygge og utvikle landet vårt.  Når vi ser bilder fra Syria og andre krigsskueplasser, skjønner vi hva disse bærebjelkene betyr for samfunnsutviklingen, for deg og meg, for oss og vår fremtid! Det er jo i fellesskap vi henter vår styrke, for sammen å møte en fremtid som kan bli både krevende og god.

«Ja vi elsker dette landet» er av vår kjæreste sanger.

Nasjonalsangen og 17. mai er med å gi Norge en plass i hjertene våre, og en felles opplevelse av å være norsk .

Sterk kjærlighet til landet vårt krever jevnlig omtanke og positive handlinger. Skal Norges og Bærums fremtid bli god, må vi også se ut over oss selv, og være litt modige.

Våre skoleelever har gjennom skolestreiken for klimaet sagt klart ifra til både besteforeldre og foreldregenerasjonen, at vi må slutte å bare "preike" miljø og klima. Vi må handle nå. Det er heldigvis mange enkle ting vi kan sette i gang med sammen, og hver for oss. 

Her er det ikke snakk om de store stegene, men de riktige stegene. Litt færre flyreiser, litt flere videokonferanser, litt mindre bilbruk, litt mindre kasting av mat og så videre. 

Vi politikere skal legge til rette for at det blir enklere å gjøre de riktige tingene. Men dere trenger ikke vente med å gjøre noe til vi politikere har fått alt helt på plass. Alle vet hvor sykkelen står, og to bein har vi fått til å gå med. Det beste med beina og sykkelen er at de gir mye glede å bruke dem, iallfall når det er oppholdsvær og varmt i luften.

Vi kommer ikke til å redde verden med det vi gjør i Bærum alene, men eksempelets makt er kraftfullt. Og veien rundt kloden er blitt veldig kort. På millisekunder er bilder fra strandryddeaksjonen i Bærum fremme i Indokina; et av verdens mest plastforsøplede steder i verden.

Er det noe vi bæringer og nordmenn er dyktige til, så er det å gå foran og vise vei.

FN har sagt klart i fra at vi må handle nå, for at ikke naturmangfoldet skal gå tapt. Hva blir vel tilværelsen uten pollinerende insekter?

FN har satt mål for oss gjennom sine 17 bærekraftmål. Disse målene er på vei inn i lokalpolitikken her i Bærum. Bli med og bidra til at Bærum, Norge og kloden blir levert videre til neste generasjon i minst like god stand, som vi fikk den. Det er den viktigste forutsetningen for godt demokrati i Norge, og ellers i verden. 

La oss begynne i det små, på 17. mai, og gi hverandre en gave på nasjonaldagen. Snakk med en du ikke kjenner i dag. La oss omsette ordene raushet, mangfold og bærekraft fra Bærum kommunes visjon i praktisk handling. Det gir friheten styrke, sender fremmedfrykten på dør, øker forståelsen for hverandre, bygger broer og forebygger ensomhet.

Jeg hørte nylig om en skoleklasse der elevene skulle tenke gjennom hva som var viktigst med 17. mai. Norge er et trygt land å leve i, var 4. klassingene enige om. 

Ja, vi er ett av verdens tryggeste land å leve i, og det er viktig å sørge for at vi fortsetter å være det. 

Det er urovekkende at debattklimaet i det politiske ordskiftet er blitt så mye tøffere i den senere tid. Ytringsfriheten skal strekke seg langt. Men sosiale medier blir i stadig større omfang brukt til personangrep, løgn, sjikane og trusler. 

Debattklimaet skremmer mange fra medvirkning i politikken. Klimaet i debatten er derfor en alvorlig trussel mot demokratiet og folkestyret. For det er folkestyre vi vil ha! Derfor er det viktig at alle som har stemmerett, bruker den. Bruk stemmeretten ved årets valg!

Med disse ordene legger jeg ned denne kransen ved minnetavlene over våre 76 som falt for friheten under andre verdenskrig. 

Takk for oppmerksomheten!

Ha en flott feiring av nasjonaldagen alle sammen!

Kjell Maartmann-Moe